onsdag, augusti 29, 2012

Laxigt



I måndags fick vi hem Linas kasse och bara genom att kolla på råvarorna såg det lovande ut. Ing rätt hann tillagas i måndags då vi redan slängde ihop en hemmagjord pyttipanna. Men igår kom min bror på besök och så blev det laxigt.


Inkokt lax med potatis och dill- och gräddfilssås

MEDEL

INGREDIENSER
Dill
Färskpotatis
Gräddfil
Laxfilé
Morötter
Purjolök
Rödlök
Sockerärter
Olja
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Vitvinsvinäger

1. Tvätta och koka 900 g färskpotatis.
Lag: Koka upp 2 l vatten, 3 msk salt, 3 krm vitpeppar och 3 krm svartpeppar i en
låg, vid kastrull.

2.
Skiva 1/2 purjolök och skär av stjälkarna på 1 kruka dill (spara kvistarna). Lägg
ner purjolöken och dillstjälkarna i kastrullen, tillsätt 3 msk vitvinsvinäger och låt
lagen koka i 5 minuter.

3.
Dela ca 600 g laxfilé i 4 portionsbitar (behåll skinnet på). Dra kastrullen från plattan
och lägg ner fisken. Lägg på ett lock och ställ kastrullen vid sidan av spisen. Låt
fisken koka in i 12-17 minuter beroende på fiskens tjocklek.

4.
Skala och skär 250 g morötter i tunna slantar. Koka dem i cirka 5 minuter. Lägg
ner 150 g sockerärter den sista minuten. Lägg upp grönsakerna i en skål och ringla
över lite olja.

5.
Finhacka dillkvistarna och 1/2 rödlök. Blanda löken med 2 dl gräddfil  och hälften
av dillen (resten strös över laxen). Smaka av med salt och vitpeppar.

6.
Lyft försiktigt upp laxen, lägg på ett fat och strö över resten av dillen. Servera med
nykokt potatis, dill- och gräddfilssås och kokta grönsaker.

Inga kommentarer: