onsdag, augusti 01, 2012

Rösti vs råraka

Rösti. Bild från http://freshfromevaskitchen.blogspot.se
Vi gör vår egen matkasse i veckan. Igår lagade vi ett recept från Coop. Igår serverades senapsfylld lövbiff med rösti. Mycket gott faktiskt - testa själv.

För någon vecka sedan åt vi råraka med gräddfil, rödlök och löjrom. Då kom min sambo med den eminenta frågan, vad är egentligen skillnaden på råraka och rösti? Jag hade inget svar - men tänkte att de är ju samma sak. Min mamma menar också att de är samma sak men att råraka är svensk och rösti kommer från Schweitz.

Så här säger Wikipedia om saken

"Rösti kallas även råraka och är en potatisrätt med ursprung i Schweiz där den mestadels serverats som frukost, framför allt i kantonen Bern. Numera serveras den oftast som ett tillbehör till kötträtter.

Rösti kan framställas på flera sätt, men i huvudsak består den av riven potatis (kokt eller rå) som formas till centimetertjocka bullar eller plättar vilka steks i smör eller friteras i olja. Ibland smaksätts de med exempelvis ost, bacon, gul lök eller örtkryddor.

Rösti och råraka är inte samma sak men det förekommer en viss begreppsförvirring. Rösti skall vara ganska tjock som en kaka och kan göras både av kokt kall potatis men även rå potatis, ofta med ägg som bindemendel. Råraka görs enbart av rå, mjölig potatis, steks lövtunna, krispiga, och bara stärkelsen som bindemedel, alltså inga ägg."

Har du ett bättre svar?

1 kommentar:

j46 sa...

du skriver att rösti ofta görs med ägg som bindemedel, men i wiki-länken du själv angett står det specifikt att "Utmärkande är att inget bindemedel, utöver den stärkelse som redan finns i potatisen, används"