måndag, september 03, 2012

Grekjärp

Givetvis så åt vi mer än två middagar förra veckan och den tredje middagen var faktiskt...
Grekiska järpar i bröd med tzatziki och auberginekräm

Aubergine
Gurka
Krispsallad
Matyoghurt
Nötfärs
Tomater
Tortillabröd
Vitlöksklyfta
Flytande honung
Mjölk
Olja
Salt
Ströbröd
Svartpeppar
Torkad oregano
Torkad timjan
Vitvinsvinäger

1. Om du grillar utomhus, tänd grillen. Sätt även ugnen på 225 grader.
Skär 1 aubergine i 8 klyftor på längden och lägg i en ugnsfast form. Ringla över lite olja och stek i ugnen i ca 20 minuter.

2. Tzatziki: Grovriv 1/2 gurka och pressa ur vätskan. Blanda gurkan med 2 dlb matyoghurt. Pressa ner 1 vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt.

3. Skiva 2 tomater och riv 1/2 kruka krispsallad i mindre bitar. Lägg upp på ett fat.

Blanda i en bunke: 1/2 dl ströbröd, 1 dl mjölk, 1 msk torkad oregano, 1 tsk torkad timjan, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar. Blanda ner ca 500 g nötfärs.

5. Forma smeten till 8 järpar. Pensla med lite olja och grilla runtom i några minuter eller stek i en stekpanna.

6. När auberginen är klar, skrapa loss aubergineköttet från skalet och mixa medn stavmixer i en bunke. Pressa ner 1 vitlöksklyfta och tillsätt 1 msk olja, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 tsk flytande honung, 2 krm salt och 2 krm svartpeppar.

7. Servera nygrillade järpar i tortillabröd med auberginekräm, tzatziki och grönsaker.


Sedan har vi haft fullt upp med konferenser och besök så denna vecka börjar med Linas två resterande måltider. Än är vi mycket nöjda :)

Inga kommentarer: