torsdag, mars 03, 2011

Köttbullar


Alla har mer eller mindre smakat en köttbulle som var utöver det vanliga. Kanske var det farmors, mormors, mammas eller kanske pappas till och med. Mina favoriter har alltid varit farmors köttbullar, kalla på en smörgås. Givetvis blir jag också lycklig om farmors söta små köttbullar mes gräddsås och potatis.

Jag vill också kunna göra fantastiska köttbullar. Och jag tror att jag börjar närma mig. De enda är att man måste få tag på riktigt fin fläskfärs. Och det får min far på Ekerödsrasten precis utanför Hörby. Så nu har jag börjat få till de små rackarna.

Mis köttbullar

500 gr fläskfärs
1 ägg
1 stor riven gullök
0,5 dl grädde
1/4 dl skorpmjöl
1 msk salt
1 msk piffi allkrydda
vitpeppar
en aning socker
3 kokta potatisar

STEK I SMÖR
och lägg köttbullarna i en ugnsfast form efter hand som de blir klara. När köttbullarna är stekta så häll över 2 dl köttbuljong (1 köttbuljongtärning + 2 dl vatten som redna har rett sig). Låt stå i ugnen på 175 grader i ca 20 min. tycker du dina köttbullar har för mycket färg så lägger du bara över aluminiumfolie.


Det blir en fantastisk skillnad på att ha köttbullarna i buljong i ugnen efteråt. Så mycket smak. Mums

1 kommentar:

Ruscher sa...

Snart kan du mala eget kött :D