onsdag, april 06, 2011

Brödet sedan barnsben: Bondbröd




Min nya trotjänare fick göra sitt första bröd. Jag använde mig av degkroken. Oj, vad det underlättade, aldrig mer knåda. (Inte så mycket i alla fall)

Bondbröd

50 g jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
3 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special

Lös upp jästen i lite av det fingervarma vattnet.
Häll på resten av vattnet, saltet, oljan och arbeta in det mesta av mjölet. Låt degen jäsa till dubbel storlek, c:a 30 minuter.
Tag upp degen och knåda den slät med resten av mjölet. (Bäst är att använda en assistent)
Dela den i två bitar. (Eller gör en enda jättelimpa som jag gjorde) Rulla dessa till släta bröd som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i 30 minuter.

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader.

Servera med mycket smör och marmelad. Mumma!

Inga kommentarer: